Virėjų ir viešbučių restoranų bei kavinių darbuotojų mokyklai „Empower“, reikšmingiausiai tokio pobūdžio Šri Lankos įstaigai, atvėrusiai socialinę atskirtį patiriantiems jaunuoliams iš nepasiturinčių šeimų naujas ateities perspektyvas – galimybę įsidarbinti viešojo maitinimo ir viešbučių sektoriuje įgijus šios srities išsilavinimą, suteiktas Tarptautinės virėjų asociacijos sertifikatas. Virėjų ir viešbučių restoranų bei kavinių darbuotojų mokykla „Empower“ yra vienintelė šios srities specialistus rengianti įstaiga Šri Lankoje, gavusi prestižinį šios 10 milijonų virėjų vienijančios tarptautinės asociacijos sertifikatą.

Virėjų ir viešbučių restoranų bei kavinių darbuotojų mokykla „Empower“ – MJF labdaros ir paramos fondo įkūrėjo Merrillo J. Fernando filosofijos, skelbiančios, kad verslas turi tarnauti žmonėms, išdava. Šią mokyklą, kurios veikla grindžiama principu, kad kiekvienas asmuo turi tam tikrų gebėjimų ir teisę juos atskleisti, kompanijos „Dilmah” įkūrėjas Merrillas J. Fernando įsteigė norėdamas suteikti nepasiturintiesiems galimybę pasiekti daugiau nei jiems leidžia jų socialinė padėtis.

Tarptautinės virėjų asociacijos pripažinimo mokykla sulaukė išleidusi pirmąją savo absolventų laidą. Apie sertifikato suteikimą paskelbė šios asociacijos švietimo vadovas Johnas Clancy 2017 m. vasario 7 d. Virėjų ir viešbučių restoranų bei kavinių darbuotojų mokykloje „Empower“ vykusiame renginyje, kuriame dalyvavo 140 „Dilmah“ arbatos mokyklos mokinių, susirinkusių į Šri Lanką iš viso pasaulio.

Renginio metu Johnas Clancy pareiškė, kad Virėjų ir viešbučių restoranų bei kavinių darbuotojų mokykla „Empower“ – tai aukštais mokymo ir kvalifikacijos kėlimo standartais pasižyminti institucija. Jis pažymėjo, kad parengta kulinarijos specialistų rengimo programa atitinka pasaulinius standartus.

„Buvome labai pamaloninti ir pagerbti, kai mūsų paprašė įvertinti programą, ir skyrėme laiko jai išnagrinėti. Programoje pateikta mokomoji medžiaga yra tiesiog aukščiausio lygio. Patalpos – puikios, įskaitant visą mokymosi aplinką ir viršuje esančias patalpas, kuriose mokiniai gali mokytis naudotis kompiuteriais. Čia yra daugybė kulinarijos knygų. Mokykla dar tebekuriama, ir aš tikiu, kad tai bus stulbinanti sėkmės istorija. Pavadinimas „Empower“* labai iškalbingas“, – pabrėžė Johnas Clancy.

Mokykloje, kuriai vadovauja Berndas Uberis, Peteris Kuruvita, Rohanas Fernandopulle ir Dilhanas C. Fernando, atrinktiems mokiniams – turintiesiems fizinę negalią ir iš Šri Lankos kaimo bendruomenių bei plantacijų atvykusiems jaunuoliams – pasitelkus intensyvaus mokymo metodą suteikiama visapusiškų žinių, leidžiančių įsidarbinti įvairių šalių viešojo maitinimo įstaigose bei viešbučių restoranuose ar kavinėse. Keturis mėnesius trunkantys pasaulinio lygio kulinarijos kursai yra visiškai nemokami, juose taip pat dėsto ir iš kitų šalių atvykstantys šios srities specialistai. Mokymo programa apima su asmenine disciplina susietus mitybos pagrindus, anglų kalbą, maisto gaminimą, informacines technologijas ir valgiaraščio sudarymą.

Pagal komercinio maitinimo standartus įrengtas virėjų rengimo skyrius yra aprūpintas naujausia virtuvės įranga, kad mokiniai galėtų mokytis gaminti karštus bei šaltus patiekalus ir kepti kepinius. Nepamiršti ir prie neįgaliųjų vežimėlių prikaustyti mokiniai, jiems yra įrengta specialiai pritaikyta vieta.

Kalbėdamas apie filosofiją, kuria grindžiamas šis projektas, Merrillas J Fernando pasakė, kad nors arbata „Dilmah“ dėl savo kokybės žinoma visame pasaulyje, filosofija, pagimdžiusi iš vieno regiono kilusios arbatos koncepciją, mažai žinoma.

„Dilmah“ – tai ne tik aukštos kokybės arbata, tai arbata, praskaidrinanti vargstančiųjų ir skurstančiųjų gyvenimą. Aš paskatinau vargstančiuosius kreiptis į kompanija „Dilmah“ įvairios pagalbos bei paramos, ir mano sukauptas turtas atitenka jiems. MJF labdaros ir paramos fondas vykdo įvairius projektus, teikiančius vargstantiesiems ir neįgaliesiems viltį bei džiaugsmą. Ši mokykla – tai dar vienas vargstančiųjų bei neįgaliųjų vilties ir džiaugsmo šaltinis. Apie 90 procentų šią mokyklą baigusių vaikų atvyko iš mūsų plantacijų, arbatos rinkėjų vaikai niekada neturėjo vilties pasiekti to, ką dabar pasiekė“, – paaiškino jis.

MJF labdaros ir paramos fondo valdytojas Dilhanas C. Fernando pareiškė, kad Tarptautinės virėjų asociacijos sertifikatas – tai didelis paskatinimas ir pripažinimas. Jis papasakojo, kaip virėjų kursai pakeitė juos baigusiųjų gyvenimą.

„Prieš šešis mėnesius šie virėjai visiškai nieko nenutuokė apie maisto gaminimą. Mes parengėme keturių mėnesių mokymo programą ir įtraukėme į ją Tarptautinę virėjų asociaciją bei šiam amatui atsidavusius profesionalus: Berndą Uberį, Peterį Kuruvita, Rohaną Fernandopulle ir mūsų virtuvė meistrą Rajivą. Nepaisant to, kad mūsų kursai yra visiškai nemokami, mes reikalaujame iš savo mokinių atsidavimo mokslui. Jų diena prasideda nuo praktinių užsiėmimų, po to jie mokosi anglų kalbos ir naudotis kompiuteriu. Jie turi gebėti daugiau nei tikėjosi. Per tuos 4 mėnesius mes atskleidžiame jų talentą, tą tikrąjį potencialą, kurį kiekvienas turime bet kokiomis aplinkybėmis, ir tada galime jį vystyti”,– sakė jis.

Pasak Dilhano C. Fernando, kursų metu trys mėnesiai yra skiriami praktikai. „Jei niekas jų neima, mes pasiimame juos į savo viešbučius, kuriems vadovauja mano brolis. Taigi jie gali didžiuotis, kad atvykę iš plantacijų gali rinktis, kuriame iš Šri Lankos geriausių 5 žvaigždučių viešbučių dirbti. Tai rodo, kaip mokslas gali pakeisti gyvenimą, kaip mokslas gali padėti įveikti socialinę atskirtį“.

*liet. Įgalinti

Apie kompaniją „Dilmah“

Šri Lankos arbatos kompanija „Dilmah“, kurią įkūrė Merrillas J. Fernando, – tai šiandien didžiausią patirtį turinti arbatos gamintoja pasaulyje, siekianti išsaugoti jos kokybę, autentiškumą ir įvairovę. Ši šeimos valdoma kompanija pasipriešino arbatos pramonės diktuojamoms tendencijoms ir norėdama parodyti savo siekį išsaugoti arbatos autentiškumą 1988 m. pristatė iš vieno regiono kilusios arbatos koncepciją. Ši koncepcija leidžia mėgautis šviežia, lyg ką tik nuskinta, ir nemaišyta unikalaus skonio Ceilono arbata, supakuota ten, kur buvo išauginta.

Kompanija „Dilmah“ inicijuoja pasaulinės arbatos pramonės, patyrusios nuosmukį, kai arbata buvo paversta plataus vartojimo preke, naujoves. Jos vykdomi projektai „Virtuvės meistrai ir arbatos gamintojas“ bei „Tikra popiečio arbatėlė“ moko ir įkvepia viešbučių restoranų bei kavinių darbuotojus visiškai kitaip pateikti arbatą viešbučių svečiams.

„Dilmah“ arbatos mokykla siekia įkvėpti viešbučių restoranų bei kavinių darbuotojams, arbatos mėgėjams ir vartotojams aistrą arbatai suteikdama jiems ypatingų žinių apie ją. Mokymo procese akcentuojama tikros arbatos svarba ir šio augalo universalumas, parodoma, kad arbata tinka įvairiems patiekalams bei kokteiliams ruošti.

Arbatos „Dilmah“ gamyba paremta etika – už kiekvieną jos pakuotę gautas pelnas lieka Šri Lankoje ir yra skiriamas MJF labdaros ir paramos fondo bei aplinkosaugos organizacijos „Dilmah Conservation“ veiklai finansuoti. Šeimos valdoma kompanija vadovaujasi nuostata, kad verslas turi tarnauti žmonėms.

https://www.dilmahtea.com/

https://www.dilmahtea.com/
https://www.facebook.com/dilmah
https://www.instagram.com/dilmahceylontea/
https://twitter.com/dilmah/
www.schooloftea.org
http://realhightea.dilmahtea.com/

Merrillas J. Fernando

Dar būdamas labai jaunas jis matė, kaip išnaudojami arbatos gamintojai ir plantacijų darbuotojai. Jis svajojo, kad vieną dieną turės savo nuosavą arbatos prekių ženklą, gamins aukščiausios kokybės iš vieno regiono kilusią nemaišytą gryną Ceilono arbatą ir dalysis savo pelnu su skurstančiaisiais. Jis juokėsi pats iš savęs netikėdamas, kad jo svajonė gali išsipildyti. Nuo to laiko arbata tapo pigia plataus vartojimo preke, parduodama itin išreklamuotus jos prekių ženklus turinčių prekybos kompanijų. Vartotojai turi mokėti už prekių ženklą, o ne už kokybę.

Praėjus trisdešimt ketveriems metams nuo tada, kai gimė jo drąsi svajonė, jis nutarė pristatyti nuosavą arbatos prekių ženklą. Prieš pristatymą per savo pirmąjį spaudai skirtą interviu Australijoje jis pasakė: „Šiandien arbata yra pigi prekė ir aš grąžinsiu jai gerą vardą. Savo arbatą pavadinsiu „Dilmah“ – iš dviejų mano sūnų Dilhano ir Maliko vardų sudarytu pavadinimu. Tai bus iš vieno regiono kilusi, o ne pigi maišyta, arbata, pati geriausia rinkoje. Gautu pelnu dalysiuosi su skurstančiaisiais ir neįgaliaisiais.“

Merrillas J. Fernando pristatė šviežią, lyg ką tik iš plantacijos, nemaišytą iš vieno regiono kilusią gryną Ceilono arbatą, supakuotą ten, kur buvo užauginta, turinčią visą pridėtinę vertę ir prekių ženklą. Tokiu būdu jis pasiekė, kad visas prekių ženklo ir rinkodaros kuriamas pelnas grįžtų į jo šalį. Iki tol arbatos gamintojai ir plantacijų darbuotojai su skausmu ir pykčiu širdyse stebėjo, kaip jų prakaitas ir sunkus darbas neša turtus turtingų šalių prekybininkams, kai jie patys ir toliau skursta. Visą arbatos „Dilmah“ pridėtinės vertės ir prekių ženklo kūrimo procesą atliekant ten, kur ji yra auginama, ji tapo pirmąja pasaulyje etiškai pagaminta arbata ir tokia išlieka netgi šiandien.

Kompanija „Dilmah“ visame pasaulyje garsėja aukščiausios kokybės arbata ir altruistine filosofija. Savo unikalią filosofiją Merrillas J. Fernando grindžia nuostata, kad verslas turi tarnauti žmonėms, ir šią jo nuostatą įgyvendina MJF labdaros ir paramos fondas bei aplinkosaugos organizacija „Dilmah Conservation“.

MJF labdaros ir paramos fondas

MJF labdaros ir paramos fondą įsteigė kompanijos „Dilmah“ įkūrėjas Merrillas J. Fernando laikydamasis nuostatos, kad jo šeimos verslas turi tarnauti žmonėms. Šis fondas kasmet pakeičia daugiau kaip 10 000 žmonių gyvenimą. Visos kompanijai „MJF Group“ priklausančios įmonės fondui skiria 10 proc. savo ikimokestinio pelno. Merrillas J. Fernando nepriima aukų ir yra įsitikinęs, kad fondo veikla turi būti finansuojama tik iš jo asmeninių lėšų.

www.mjffoundation.org/
www.facebook.com/MJFCF%20target=
www.instagram.com/explore/locations/611751112/mjf-foundation/